шљива

Шљивом до лепше линије, тена и здравља

Без обзира на то што се празнична трпеза ових дана не може замислити без суве шљиве, током године ретко коме падне на памет да се почасти овом изузетно благодетном воћком. Одавно је у Србији шљиви припао пиједестал међу домаћим воћкама, али колико је, у ствари, њених правих љубитеља? Да ли сте знали да данас постоји више од 2.000 врста шљива?

У саставу сувих шљива налази се концентровани сорботол и влакна, што им пружа већи лаксативни ефекат од свежих шљива. Захваљујући томе, сува шљива регулише пробаву И чешће пражњење црева. На тај начин се организам чешће чисти од наслага несварене хране која проузрокује стварање масних наслага у организму. Те масне наслаге стварају И токсине који утичу на то да се осећамо уморним, нервозним И напетим.

А како вам тек звучи податак да је један од најстаријих кинеских лекова направљен управо од суве (димљене) шљиве и носи назив убаи. Овај лек ублажава симптоме мучнине, грознице и кашља. На врху листе од 24 врсте воћа антиоксидантне моћи налази се свежа шљива (прунус доместица), док је сува шљива далеко испред сувих смокви, урми, грожђа, кајсија… и то два пута већом антиоксидантом снагом.

шљиваКако свеже, тако и ове суве шљиве представљају праву малу ризницу калијума, влакана, витамина Ка, док се у траговима може наћи магнезијум и гвожђе. У било ком облику шљива је невероватно богата јединственим фитонутријентима, неохлорогенском и хлорогенском киселином. Те супстанце су класификоване као феноли, а њихова улога антиоксиданата потврђена је у више научних истраживања. Од изузетног значаја је способност свеже и суве шљиве да се гвожђе у организму боље искористи, а што се доводи у везу са витамином Це у плодовима тог воћа.

Ако спадате у даме које воде рачуна о изгледу и здрављу свог организма, онда треба да знате да суве шљиве уништавају слободне радикале у крви, а што је мање слободних радикала, мања је могућност да кожа вашег лица поприми изглед суве шљиве. Према томе, драге даме и драга господо, што чешће се баците на суве шљиве, јер ћете на тај начин ваш организам одржавати витку линију и добру форму, а други неће знати тајну вашег успеха! Пријатно!

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА