кнедле са шљивама

Кнедле са шљивама – рецепт

Потребно је 500 грама шљива, 1 кг белог кромпира, 1 вршна кашика маргарина, мало соли, 1 жуманце и 1 цело јаје, пола кесице прашка за пециво, 60 грама гриза и 600 грама меког брашна (+ додати по потреби још брашна ако се тесто лепи за прсте), 250 грама хлебних мрвица и 1дл уља.

Кромпир ољуштити, исећи и ставити да се бари. Скуван кромпир оцедити и испасирати га у пире. Кад се мало прохлади у њега додати маргарин, мало соли, јаја и гриз. Промешати па додати брашно претходно измешано са прашком за пециво и замесити тесто.

Шљиве опрати, извадити им коштице. Од теста кидати парчиће, растањити мало на длану па убацити шљиву и формирати грудву од теста тако да шљива буде у средини. У велику шерпу налити воду као кад се кува тестенина, кад проври убацити формиране кнедле и када се кнедле саме подигну на површину воде кувати их још 5 до 10 минута. Вадити решетком и спуштати их у тигањ са претходно припремљеним презлама (на загрејано уље изручити презле, промешати – по жељи додати и кесицу ваниле) и добро их уваљати у презле са свих страна.

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА