СМОТРА НАЈБОЉИХ СРПСКИХ ШЉИВОВИЦА У ЧАЧКУ: За два Милорада – две медаље

Познати воћари и произвођачи ракија од шљива из општине Осечина Милорад Секулић из Гуњака и Милорад Марковић из Братачића на четвртој „Смотри најбољих српских шљивовица” у Чачку, чији је организатор Институт за воћарство у Чачку, који је заједно са локалном самоуправом овог града и покровитељ, сврстани су у сам врх произвођача нашег националног пића од најраспрострањеније воћарске културе у Србији.

Милорад Секулић, вишеструки победник Сајма шљива у Осечини, на престижном оцењивању у Чачку, на којем се такмиче само шљивовице произвођача из Србије, Косова и Републике Српске које су прошле године освојиле једно од три прва места на неком од регионалних надметања у Осечини, Тополи, Горњој Трепчи, Пријепољу, Блацу, Књажевцу, Баљевцу на Ибру и Сочаници на Космету, добио је златну медаљу, док се редовни освајач високих сајамских признања Милорад Марковић овог пута окитио сребрним одличјем.

Никола Томић, директор Туристичке организације „ Подгорина”, иначе извршног организатор Сајма шљива у Осечини и домаћина сајамског оцењивања квалитета воћних ракија, који је присуствовао свечаном проглашењу победника у Чачку, каже:

-Секулићева и Марковићева медаља најбољи су доказ да се у „престоници сувих шљива” не само точи и пије него и производи одлична ракија од шљива. Осим тога, високе оцене на овом чачанском оцењивању добило је још неколико такмичара – сталних учесника нашег Сајма, што је својеврстна потврда високог рејтинга традиционалног сајамског оцењивања и надметања у Осечини, које се одвија под руководством Комисије састављене од врхунских познавалаца националног акохолног пића, на челу са професором Пољопривредног факултета у Земуну Нинославом Никићевићем.

Овом прилоком у Чачку се могло чути да Србија има око 40 милиона стабала шљива, али све мање црвене ранке и пожегаче које дају висококвалитетне ракије. Водећи стручњаци сматрају да би наша земља могла да освоји Европу у погледу квалитетних алкохолних пића. Разлике у боји препеченица говоре о разноврсности ракија нашег поднебља, где се само у Србији годишња произведе од 20 – 30 милиона литара препеченице. Смотра у Чачку имаће стални карактер јер подстиче такмичарски дух, а самим тим подиже квалитет у производњи ракије у региону, саопштили су организатори.

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА