ПРЕДСАЈАМСКО ВЕЧЕ: Добродошлица уз коло и прангије

Прасак из прангија, који се у четвртак увече разлегао са брда крај сајмишта, био је традиционални знак да је време за потпаљивање сајамске сушаре из које ће сутрадан гости бити послужени топлим сувим шљивама. Потпаљивање су обавили чланови фолклорног ансамбла Културно-уметничког друштва „Крушик – Пластика”, победници недавно одржаног фестивала дечјег фолклора у Приликама код Ивањице.

Присутним учесницима Сајма, првим гостима и бројним суграђанима, у дивној августовској вечери обратио се Ненад Стевановић, председник Општине Осечина. Он је свима пожелео добродошлицу на 10. Сајам шљива, изразивши наду да ће јубиларна привредно-туристичка и културно-забавна манифестација бити још посећенија и успешнија од претходних. Потом се развило коло, у којем су младима друштво правили и одрасли…

Отварање изложбе „Мале приче из Великог рата”, која је ауторско дело Светозара Гачића, руководиоца и Милан Петровић, стручног сарадника Одељења Народног музеја Ваљево у Осечини, као и плод добре сарадње са Медија центром „Одбрана”, Савезом потомака ратника Србије 1912-1920 и Војног музеја у Београду, био је први садржај у оквиру разноврсног сајамског програма. О поставци у Музејском одељењу, која представља својеврсни албум сећања на славне претке – учеснике Првог светског рата, пред бројним посетиоцима говорили су аутори…

Одмах после тога, у оближњој Галерији, отворена је изложба под називом „Колекција – радови из збирке Осечине”, на којој су постављена дела групе интернационалних уметника окупљених око пројекта „Nature & Art” ( Priroda i umetnost) , који је од 2012. године добио своју базу у Осечини.

-Сваке године овде се одржава колонија и радионица у оквиру којих се реализују радови који остају у богатој колекцији или јавном простору – рекао је академски сликар магистар Ђорђе Станојевић, који је извршио избор дела за ову поставку и истакао да она данас на тржишту уметничких радова вреди око 30.000 евра.

На крају вечери, у ресторанском делу мотела Спортског центра, уз добру посету, одржана је ревија документарно-етнолошког филма, на којој су своја најновија остварења представили Добривоје и Добрила Пантелић и група њихових успешних колега у овој области.

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА