Počinje 13. „Sajam šljiva“

Prvi čovek opštine Osečina, Dragan Aleksić na početku 13. sajamske manifestacije ističe još jednom da je šljiva sa sigurnošću najvažniji proizvod u Podgorini.

– Imamo preko milion stabala šljive u našoj opštini. Ima možda većih proizvođača u Kuršumliji, ali ono što je karakteristično i što treba istaći jeste da čak polovina suve šljive koju Srbija izveze, nastaje i rađa upravo ovde u Osečini. Zato mi volimo da kažemo da je Osečina prestonica suve šljive. Mi sve pokušavamo da tokom sajamskih dana Osečina bude prestonica i Srbije jer imamo i izlagače i goste iz čitavog regiona. Šljiva je povod da predstvaimo i sve šta inače nastaje u ovom kraju što opština ima, a svakako je vredno. Ujedno je ovo prilika da skrenemo pažnju na sebe i potrudimo se da dobijemo ono što nam još nedostaje da Osečina i okolina napreduju, da unapredimo proizvodnju i popravimo kvalitet života u našoj opštini – rekao je predsednik Osečine, Dragan Aleksić, kome je jedan od ciljeva svakako širenje proizvodnje od šljive kao sirovine, pa bi u narednom periodu voleo da zaživi ozbiljna proizvodnja alkoholnih pića i konditorskih proizvoda, pa bi opštini i uzgajivačima, trebali proizvođači koji se bave finaliziranjem proizvoda od šljiva kako ne bi sušenje bio jedini oblik prerade sirove šljive, a to je i put do pravljenja brenda ovog kraja. Aleksić je istakao da je na poboljšanju kvaliteta života značajna izgradnja puteva jer je ulaganje u infrastrukturu ulaganje u poljoprivredu.

 Na sajmu se pored proizvođača, brojnih turista nađu i gosti i privredne delegacije iz zemalja iz okruženja, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, BiH, a ove godine će nam prisustvom ukazati i čast ambasador Kipra.

Organizacioni savet ovogodišnjeg Sajma je pripremio bogat i raznovrstan program koji će za svačiji ukus imati nešto u ponudi. Osim kulturno-umetničkih programa, tu su i muzički koncerti, ali i stručna predavanja. Za najmlađe je organizovan maskenbal u petak od 18 sati, a svečani sajamski defile tradicionalno se održava drugog dsna, u subotu od 17.30 sati. Dodela nagrada najboljim učesnicima i zatvaranje Sajma biće u nedelju od 15 časova.

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА