Пчелари промовишу Сајам шљива

Где је воће, ту су и пчеле. Где су скупови и акције воћара, ту обавезно има места (и тема) и за пчеларе. На сајмовима и изложбама пољопривредних, а посебно воћарских производа, готово почасна места припадају пчеларима. Сасвим нормално, да није једних тешко да би било и других, и обрнуто.

Имајући у виду овај давно успостављени и нераскидиви однос између воћарства и пчеларства на свим досадашњим привредно-туристичким и културно-забавним манифестацијама у Осечини у част шљива обавезно су се појављивали и пчелари, односно произвођачи меда и осталих пчелињих производа.

Организатори ове већ традиционалне манифестације – општина Осечина и Туристичка организација „Подгорина” – кад год могу и колико год могу подстичу и помажу пчеларе. Родољуб Марковић, председник Удружења пчелара из Пецке, у свакој пригодној прилици истиче да су пчелари јако задовољн одосадашњом сарадњом са органима локалне самоуправе.

– Ове године од општине смо добили новчану помоћ за набавку заштитних средстава и лекова за пчеле. Захваљујући томе стање у кошницама је знатно боље него ранијих година. Осим тога, Канцеларија за локални економски развој Општинске управе Осечина, штампала је публикације и промотивни материјал са којима успешније представљамо наше производе и крај из кога долазимо свуда где се појављујемо, почев од Сајма шљива у Осечини па све до разних изложби широм региона и бивших југословенских република – истиче Марковић, који је са 400 кошница овдашњи рекордер у производњи меда.

Користи од свега тога има и локална заједница, односно Сајам шљива. Захваљујући пчеларима из Осечине, Пецке и околних села, њиховом меду са Соколских планина, Влашића или било ког другог дела воћарске питоме Подгорине, затим делова Азбуковице и Рађевине, као и лепези пчелињих производа високог квалитета, који нижу медаље на бројним изложбама, врши се стална промоција Сајма шљива, најважнијег годишњег догађаја у овој општини.

Фотографија: Бобан и Љиљана Марковић, син и супруга Родољуба Марковића, на изложби у Ташмајданском парку у Београду, где су освојили пехар за најуређенији штанд

 

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА