Министар Никола Селаковић отворио Сајам шљива

Осми Сајам шљива почео је и пре званичног и свечаног отварања. Око 80 пољопривредних газдинстава, затим близу 60 фирми, установа и институција, преко 50 учесника манифестације „Златне руке” и мајстора старих заната и њихових наследника, на штандововима у спортској хали, испред ње и на јавним површинама у Осечини, онда у великој сали Дома културе и на платоу испред просторија Народне библиотеке, започели су још у преподневним часовима сајамско промовисање овогодишње производње и својих делатности. Истовремено, стручна комисија започела је оцењивање квалитета јаких алкохолних пића од воћа, а узорке скоро 150 најбољих српских воћних ракија доставило је више од 75 произвођача из целе земље.

Сајам је свечано отворио Никола Селаковић, министар правде и државне управе у Влади Републике Србије. Он је том приликом рекао да манифестација у Осечини може да буде поучна за друга мања места и општине како се за релативно кратко време може изградити нови имиџ и идентитет стављајући у први план оно најбоље што се има и претварајући се у градић шљива. Говорио је и Сенад Махмутовић, државни секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду. Бројне госте, учеснике и посетиоце Сајма у име домаћина и организатора поздравио је Ненад Стевановић, председник Општине Осечина.

– Na području opštine, na blizu 3.000 hektara voćnjaka, imamo skoro milion rodnih stabala šljiva. Svake godine zajedničkim ulaganjem, polovina kao subvencija opštine a druga polovina kao učešće voćara, na našem području se podigne novih ili obnovi starih oko 100 hektara zasada šljiva. Svaki stanovnik opštine u proseku ima u posedu po 60 stabala na rodu, a svaki naš meštanin prosečno proizvede po jednu tonu svežih šljiva…Ove godine rod je bio iznad proseka, tako da su i brojke vezane za proizvodnju nešto veće od uobičajenih – напоменуо је Стевановић…

Међународни карактер Сајму шљива у Осечини традицинално су дали пријатељи и партнери са простора бивше Југославије, а овом приликом склопљен је и потписан један значајан привредни уговор између фирме „Јовановић-воће” из Осечине и њеног пословног партнера из Румуније. Предмет уговора је 500 тона сувих шљива, које ће преко румунске фирме отићи на светско тржиште.

Организатори Сајма су и овог пута наградили најбољег српског извозника сувих шљива у прошлој години, а то је, поново, била фирма „Агранела” из Ваљева.

Првог дана рада Сајма шљива одржано је и неколико едукативних скупова на којима је било више речи о унапређењу шљиварства, воћарства и аграра.

На градском тргу у Осечини отворена је „Улица дечјих којештарија”, у којој су деца уз помоћ наставнице ликовног Гордане Гладовић приредила продајну изложбу својих радова. За малишане је приређен величанствени маскенбал, а ова два садржаја за децу привукли су пажњу великог броја посетилаца.

У касним ноћним сатима уследио је фантастични концерт бенда „Милиграм”, кога је у атмосфери за памћење, по слободним проценама, пратило преко 3.000 људи.

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА