дани шљиве 1993

Две деценије од прве манифестације шљиви у част

Осми Сајам шљива, који ће бити свечано отворен у петак, 30. августа, а званично затворен у недељу, 1. септембра, уствари је 10. по реду привредно-тиристичка и културно-забавна манифестација која се приређује у Осечини у част наше најраспрострањеније воћарске културе. Наиме, пре тачно две деценије, 11. и 12. септембра 1993. године, одржани су први „Дани шљива у Подгорини” првенствено фестивалског карактера, који су у свом програмском садржају имали и бројне елементе сајамске манифестације садашњег типа.

Те године у холу школе, а већ следеће у спортској хали и са штандова који су позајмљени од ваљевског „Крушика”, овдашњи произвођачи шљива представили су своју производњу, а један број привредника из Подгорине и суседних места сопствена достигнућа у разним областима. У школским учионицама, Дому културе или импровизованој сали за састанке између штандова реализована су бројна предавања, трибине и округли столови на којима се говорило о проблемима шљиварства и како их превазићи, али и о могућностима да се у Осечини отвори средња. Организован је дефиле учесника месним улицама, а на челу колоне били су трактори са ископаном шљивом и још неубраним плодовима на њој, затим са казаном за печење ракије, кацама и бурадима, као и коњаници, затим фијакери у којима су се возили угледни гости (међу којима је био и принц Томислав Карађорђевић), учесници, деца и организатори. У културно-уметничком програму учествовале су глумачке и фолклорне дружине из Осечине и околине, певачи и свирачи аматери.

Два дана и две ноћи, ипак, најживље је било у угоститељским објектима, посебно у ресторанима „Центар” и „Код Жара”. У „Центру” су прве године певали браћа Владан и Живојин – Жоја Симић, као и тада актуелна естрадна звезда Сузана Перовић, а 1994. – у то време популарни Нестор Габрић, онда Милан Симић и Илија Алексић…

Било је у плану да се „Дани шљиве у Подгорини” одрже и 1995. године, када је у пролеће тим поводом организован велики скуп наших најеминетнијих научника и стручњака у области воћарстава и шљиварства. Међутим, каснији догађаји везани за тадашњу „Подгорку”, укупне економске и политичке прилике, утицали да се трећа манифестација не одржи, односно „Дани шљива у Подгорини” угасе.

На време и дешавања од пре две деценије на осмом Сајму шљива подсетиће један кутак са сачуваним експонатима – документима и фотографијама – на изложби „Шљива – симбол Подгорине” у просторијама Музејског одељења, коју је припремио руководилац Одељења Народног музеја Ваљево у Осечини Светозар Ж. Гачић, професор историје. Планирано је да ово буде и део поставке Првог српског музеја шљиве који ће ускоро бити подигнут и отворен у Осечини.

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА