ДЕЦЕНИЈА У ЧАСТ ШЉИВИ

Свечано отварање сајма ове године припало је министру омладине и спорта Вањи Удовичићу који је овом приликом истакао да домаћини могу бити поносни на своје производе, али и пред њих поставио нове изазове.
–    Оно што  је задатак свих нас је да младе задржимо у својим домовима, на имањима, да ту остану и покушају да унапреде оно што им је остављено. Имате чиме да се хвалите И имате на шта да будете поносни. Србија није позната само по спорту већ и по шљиви која је била и мора да остане српски бренд – рекао је министар Удовичић.
Гостима и излагачима обратио се и градоначелник Ненад Стевановић који се осврнуо на скромне почетке сајма, али и велике амбиције које су водиле ка успешној десетогодишњици манифестације.
– Више од 7 одсто територије наше општине је под шљивом. Сваке године сами или у сарадњи са општином Осечина, домаћини засаде нове саднице шљиве на најмање 100 хектара. И не само у процентима, ми добро баратамо и  са милионима. У Осечини, има  милион стабала краљице воћа. Вредни домаћини Подгорине, годишње произведу око 20 милиона килограма сирове шљиве. Шљива је наш бренд, наш привредни адут и наша шанса – рекао је градоначелник Осечине, Ненад Стевановић.
Као и претходних, и ове године на сајму шљива у Осечини, представило се око двестотине излагача из Србије и земаља региона, произвођача ракије, механизације и опреме за шљиварство. Значајно место током четвородневне манифестације заузимају и пратећи програми као што су  изложба „Златне руке“ где учесници излажу своје уникатне рукотворине, продајне изложбе уметничких предмета, стручна саветовања, изложбе пољопривредне механизације и садног материјала, такмичење здравичара, дегустација ракије и слично.
У Одељењу музеја отворена је изложба “Мале приче из великог рата”, аутора Светозара Гачића, руководиоца Музеја Осечина и Милана Петровића, стручног сарадника у овој установи. Саставни део изложбе, на којој су представљени предмети из Првог светског рата, су оружје и ратна опрема из приватних збирки, као и потомака ратника из овог краја.  Поставка је организована са циљем да се сачуване вредности учине доступним што широј јавности и тако проговори о јуначким делима наших предака. То је својеврстан омаж српском војнику . У Галерији је отворена изложба “Колекција – радови из збирке Осечине”, аутора Ђорђа Станојевића. За посетиоце је организована и ревија документарног филма “Подгорина”.

На највећој сајамској манифестацији посвећеној српском пољопривредном бренду, додељена су признања рекордерима у производњи шљива у прошлој години. Према подацима Привредне коморе Србије највећи извозник суве шљиве у Србији за 2014. годину је фирма„Техно Божићи“ из Шапца, док је фирма „Јовановић воће“ из Осечине проглашена за највећег извозника суве шљиве. На дан затварања, у недељу, биће додељена признања овогодишњим рекордерима у шљиварству.

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА