ДАНАС ЗВАНИЧНО ПОЧИЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈА ШЉИВИ У ЧАСТ

Умивена, чиста и утегнута попут даме која после напорног викенда на селу, рецимо у кампањи шљива, у понедељак освежена и дотерана започиње своје редовне варошке послове, Осечина је после свих невоља које су је ове године погодиле и сустигле ипак спремно дочекује нови Сајам шљива. Прве повољне утиске не може да поквари ни, ваљда свуда, већ незаобилазна „накинђуреност” јавних места на домак сајмишта кафанама или шатрама са громогласном музиком, разноразним тезгама и продајним пунктовима роштиљских специјалитета, бижутерије и осталих „џиџа биџа”, којима се у неповољним економским приликама и у време незапослености на многим другим местима, па и сада овде, гледа кроз прсте.
Општина Осечина, која се простире на 319 километара квадратних, односно њених 12.536 становника, своју девету привредно – туристичку и културно – забавну манифестацију у част „краљице воћа” дочекала је са око 3.000 хектара воћњака, претежно шљивика. Старих аутохтоних сорти, затим „пожегаче” или „маџарке”, онда ипак најбројније „стенлејке”, као и „чачанских” сорти укупно има милион стабала, а тај засад се у последњих пет-шест сезона редовно подмлађује и проширује и то за око 100 хектара годишња кроз заједничко учешће у набавци квалитетних садница, на принципу „пола-пола”, локалне самоуправе (лане из буџетских средстава намењених за пољопривреду, која су износила 5,4 милиона динара) и воћара.
Према подацима општинске Канцеларије за локални економски развој, просечна годишња производња свежих шљива на овом подручју је 20.000 тона, али она ове године неће ни изблиза бити постигнута. Шљиварством се у овој општини бави преко 2.700 домаћинстава, претежно регистрованих пољопривредних газдинстава. Многи се све више посвећују сушењу и у другим облицима прераде, стално се увећавају прерадни капацитети и сушаре, којих данас има преко 160 плус тридесетак углавном обновљених и модернизованих индустријских тунела, из којих се годишње на тржиште, претежно за извоз, а највише у Русију, пошаље 3.000 тона сувих шљива, што је половина од укупне количине сувих шљива произведених у Србији за инострано тржиште. У 2013. години извоз сувих шљива износио је преко два милиона евра.
Највеци производјач и извозник сувих шљива у овој општини је домаћа компанија „Јовановић воће”, а у Србији „Агранела” из Ваљева, које ће, како се очекује, за допринос у развоју ове области данас бити посебно награђене од организатора Сајма у Осечини и Привредне коморе Србије.
Сајам је кренуо са радом већ од 10 часова, када су излагачка и изложбена места, као што су изложбе пољопривредне механизацији и садног материјала „Златне руке” и старих заната, постала доступна посетиоцима. Званично отворање предвиђено је за данас у 13 часова. Част да „пресече” овогодишњу сајамску врпцу припала је Жељку Сертићу, председнику Привредне коморе Србије и будућем минустру привреде у Влади Републике Србије.
Пре тога, у 11.30 почеће едукативни део. Прво предавање одржаће проф. Др Зоран Кесеровић на тему : „Предлог мера за унапређење производње шљива у Србији”.
На теренима Спортског центра, од 11 до 17 часова, компанија СТИХЛ са својим такмичарским караваном приређује несвакидашње такмичење. Прави изазови, незаборавно искуство, и вредне награде очекују све који желе да покажу своју снагу и сналажљивост, у дисциплинама као што су стругање облица моторном тестером или вођење лоптице бензинским дувачем кроз лавиринт…
Поподне, од 17 часова, на Градском тргу отвара се Улица дечјих којештарија – продајна изложба уметничких предмета које су урадили малишани. Од 18.30, на базенима Спортског центра биће приређен маскенбал, уз гостовање Дечје плесне групе Студио М из Ваљева. За 21 час заказан је спектакуларни целовечерњи концерт Гоце Тржан, који би требало да „зачини” први сајамски дан.

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА