ДАНАС УВОД У 9. САЈАМ ШЉИВА: Изложбе, сушарa музичка разгледница

Отварање две занимљиве поставке у четвртак, 28. августа, једне у просторијама Музејског одељења, а друге у Галерији Народне библиотеке Осечина, као и промоција Музичке разгледнице „Осечина” и Подгорина”, представља увод у бројна привредна, туристичка, културно-уметничка и забавна дешавања, која ће се одржати од 29. до 31. августа у оквиру 9. Сајма шљива у општинском центру.
Музејско одељење за ову прилику припремило је вредну пажње изложбу под називом „Хероји Подгорине у Великом рату и оружје из приватних збирки Погораца”. Посетиоце изложбе, која ће бити отворена у 18 часова, овде могу да сазнају више детаља о својим земљацима и прецима, који су учествовали у бурним догађајима у Првом светском рату. Истовремено, биће у прилици и да упознају наоружање Срба у њиховим ослободилачким ратовима. Оружје је део приватне колекције др Светислава Станојевића – Шола из Осечине, дугогодишњег страственог сакупљача и рестаутера војничких старина.
Библиотека ће од 19 часова, такође у четвртак, представити извод из стваралаштва сликара Милована Пантића, који је родом из Комирића, а живи у Шапцу. Изложба носи назив: „Портрети Подгораца”.
У 20.30 у кругу Спортског центра Осечина креће тродневно „Посело код лампека”, у оквиру кога ће наступити локална културно-уметничка друштва, изворне певачке групе и солисти, инструменталисти, здравичари и аниматори. Традиционални прасак из прангије са оближњег брда послижиће као знак за потпаљивање сушаре. Очекује се да, као и ранијих година, засвира музика, заигра коло, разлегне се песма првих учесника и гостију, фолклорца и мештана.
А онда, од 21 час у Спортском центру премијерно ће бити приказана Музичка разгледница „Осечина и Подгорина” у режији Живорада Јанковића, у којој учествују бројни солисти и инструменталисти, певачке групе и фолклорни ансамбли, афирмисани музичари из овог краја.
У петак, већ од јутарњих часова, први посетиоци Сајма бесплатно ће бити послужени топлим сувим шљивама и другим подгорским брендовима…

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА