БУДИМИР ЈОВАНОВИЋ: Златник и за другог сина

Воћар Будимир Јовановић Гуњака, који је прогашен за најјбољег произвођача шљиве на подручју општине Осечина за 2013. годину, по традицији за награду је добио – златник. Ово је његов други тријумф на сајамском надметању, с обзиром да је тријумфовао и на четвртом Сајму шљива 2009. године.

– Први златник дао сам једном сину, а нови ћу добити други. Они су ученици четвртог, односно првог разреда средње Пољопривредне школе у Ваљеву. Рачунам да ће по завршетку школовања остати код куће. Мислим да без пољопривреде нема ништа! – каже Јовановић.

Његово газдинство има седам хектара под шљивом. Најзаступљенија сорта је „стенлеј”, затим „чачанска родна” и „пожегача”. Намерава да прошири засад за још један хектар.

– Очекујем да ћу ове године убрати између 75 и 80 тона шљива. Једну половину планирам да осушим, а други део да предам у сировом стању и тек нешто мало оставим у каце за ракију. Шљиве сушим у својој три деценије старој сушари, чији је произвођач ваљевски „Иверак”, а остало предајем Земљорадничкој задрузи „Пецка” и њеним сушарама и хладњачи. Камо среће да је у нашем крају, али и у другим дњеловима Србије више оваквих фирми као што је наша задруга. Да има ко, кад овако добро роди, да преузме и смести  све што им се понуди, а сељацима омогући да дођу до пара – вели победник осмог Сајма.

Он апелује на државу да више улаже у набавку квалитетних садница и да поједностави и убрза административну процедуру око остваривања права на субвенције.

Фотографија: Будимир Јовановић крај „Иверкове” сушаре на сајмишту (фото: Драган Савић)

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА