Бројна дешавања другог сајамског дана

Такмичење здравичара из целе Србије, низ едукативних и промотивних скупова, занимљиви садржаји на платоу аутобуске станице, свечани дефиле преко 500 учесника, концерт „Неверних беба” и предпоноћни ватромет, а пре свега одлична посета на сајамским поставкама достигнућа у шљиварству, затим предузетништву и туризму, онда на изложби пољопривредне механизације, берзи садног материјала, „Поселу код лампека”, на „Тргу старих заната” и манифестацији „Златне руке” обележили су други сајамски.

 Зоран Нинић најбољи здравичар

 ninicУ конкуренцији 20 здравичара, који су на осми Сајам шљива у Осечини стигли из разних делова Србије и Републике Српске, по оцени жирија на челу је био песник Добрица Ерић, тријумфовао је Зоран Нинић из Осечине. Њему је припла награда од 30.000 динара.

Поред здравичара, на платоу испред Народне библиотеке представиле су се певачке групе, солисти, инструменталисти, међу којима и Мијо Сенић из Цкадра код Пецке, рецитатори, а са посебним симпатијама пропраћен је мини концерт најмлађе и средње селекције фолклорног ансамбла Културно-уметничког друштва „Крушик-пластика” из Осечине.

 Предавања и презентације

 Упоредо са другим сајамским дешавњима одржано је неколико занимљивих предавања и промоција. О „Савременој производња садница шљива“ говорио је проф. др Зоран Кесеровић; о „Заштити шљива”- проф. др Марко Ињац, а организатор ових едукативних скупова била је Пољопривредна саветодавна и стручна служба „Ваљево“.

„Нове трендове у туризму као начину ревитализације села” најавили су стручни људи из Сектора за туризам Министарства привреде и финасија.

Презентације компаније „Irrigation” из Београда о узгајању боровнице и Регионалне развојне агенције АРРОКО – Лајковац о програму подршке предузетништву, такође су привукле значајну пажњу гостију, посетилаца и учесника Сајма.

 Прављење гулаша и демонстрација витештва

 vitezoviСви који су одлучили да сајамско поподне и предвечерје, или макар део тог времена, проведу на простору аутобуске станице – нису погрешили. Док је 20 екипа крчкало у котлићима гулаш од дивљачи и других разних ђаконија, чланови удружења за очување старих вештина и заната „Бели орлови” из Београда успешно су присутнима дочарало далеку прошлост и омогућили им да је на неки начин доживе. Наиме, публика је уживо могла да присуствује јединственом догађају – демонстрацији борбе витезова, али и да посети стреличарко двориште и свако ко пожели опроба своје умеће у гађању мете луком и стрелом.

Нарвно, посетиоци су све време могли да прате припремање гулаша, да проникну у тајне мајстора кулинарства и опробају њихов специјалитет. Стручна комисија је на крају оценила учинак сваког од учесника, а најбољи су понели вредне награде.

 У свечаном дефилеу преко 500 младих

Краљица воћа

Свечани дефиле младости и лепоте Осечине и њених гостију, затим указивања на модерне трендове, поштовања традиције и наговештаја лепше будућности, на челу са „Краљицом воћа”, девојком у плавој хаљини боје шљиве на коњу и у пратњи коњаника, на сваком кораку са симпатијама дочекан и поздрављен од бројних грађана, никог у Осечини није оставио равнодушним. Дуга колона кренула је од кружног тока код „Подгорине-фрухт”, прошла главном улицом до нове улице ка сајмишту и достајанствено стигла на Трг Браћа Недић у центру Осечина. Пред „свим гостима” и „целом Осечином”, која се окупила на тргу и око њега, надахнутом програму, кога је режирала Гордана Гладовић, посебно је био запажен наступ даровите и гласовите уметнице Мине Матијашевић, која у свом музичком репертоару негује традиционалне звуке.

 На бис „Неверне бебе“ пола сата дуже

 neverne-bebeДруги долазак „Неверних беба” у Осечину и њиховој две деценије дугој историји остаће у незаборавној успомени за скоро 3.000 љубитеља музике коју они негују, али, верујемо, и самим извођачима који су, можда, топлије и срдачније примљени него што су и сами очекивали.

Пред сам крај концерт уследио је величанствени ватромет са околних брда који је својих прасковитим звездицама и светлицама на неколико минута обасјао Осечину и читаву Подгорину.

Међутим, то није био и крај концерта. Бурним аплаузима и овацијама публика је задржала чланове групе на бини, а они су јој се одужили са још пола сата дивне свирке.

Све можете погледати у фото галерији са Сајма шљива 2013

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА