БРАНИСЛАВ НЕДИМОВИЋ, МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ОТВОРИО 11. САЈАМ ШЉИВА У ОСЕЧИНИ

Прерадом до додатне вредности

– Задатак Министарства пољопривреде је да имамо што више засада и што више заштитних система, како не би смо трпели штету од разних временских непогода. Ако у Србији постоји простор да  се може постићи додатна вредност онда је то овај део земље, воћарство, а пре свега шљиварство. Министарство ће врло брзо изаћи са сетом мера које ће имати за циљ повећање површина под засадима, затим броја сушара и других прерадних капацитета. Намера нам је да подстакнемо делове Србије у којима постоје одлични услови и традиција у воћарству не само за повећање производње већ и за прераду с обзиром да се на тај начин  вредност производа бар за четири пута увећа на иностраном тржишту.  Наше је, ако икако буде могуће, да у ове крајеве доведемо бар један велики прерађивачки капацитет какав сте ви овде већ имали у прошлости, односно да се вратимо 40-50 година уназад и да се подсетимо шта су и како су наши старији тада радили, па да и ми планирамо у том правцу. Зато су важне овакве манифестације и зато са великим задовољством отварам  11. Сајам шљива у Осечини – рекао  Бранислав Недимовић, министар пољопривреде и заштите животне средине, на почетку још једног великог  привредно-туристичког и културно –забавног скупа у част наше најрспрострањеније воћарске културе.

Драган Алексић, председник Општине, поздравио је бројне учеснике и госте из земље и иностранства: представнике Владе Србије и Српске православне цркве, пријатеље из Словеније и Републике Српске…

– Данас када отварамо 11. Сајам у част „Краљице воћа” можемо бити поносни. Захваљујући нашим вредним домаћинима шљива из Подгоррине стигла је у скоро све крајеве света. О нашој производњи и нашој шљиви прича се у целом свету. Газдинства са релативно малим шљивицима постали су велики произвођачи шљиве, а овдашња сеоска газданиства постала су породичне фирме, компаније. Томе у прилог иде податак да у нашој општини има преко 160 мини сушара и 27 индустријских тунела за сушења шљива. Сваке године на општинској територији засади се од 50 до 100 хектара нових шљивика и повећа број сушара, тако да можемо да служимо као пример предузетништва са шљивом и производима од шљиве у првом плану. Осечина има милион стабала шљиве и ове се годишње произведе 20 милиона килограма свеже шљиве. Важно је још напоменути да је Осечина лидер у производњи суве шљиве и да се је половина српске производње сувих шљива управо из овог краја.

Сајам шљива је настао 2006. године са циљем да произвођачи представе своје производе и унапреде производњу, а општина Осечина своје привредне, туристичке и културне потенцијале, вредности и знаменитости. И ове, као и претходних година на Сајму шљива у Осечини учешће је узело око 200 излагача из Србије и региона. Међи њима су произвођачи свежих и сувих шљива, ракија и других брендова произведених од шљива, као и произвођачи и продавци механизације, опреме и заштитних средстава, односно сви чија је делатност повезана са шљиварством, воћарством, пољопривредом и туризмом.

Значајно место током четвородневне манифестације имали су  и бројни пратећи програми као што су изложба „Златне руке“, где учесници излажу уникатне рукотворине, затим културне и историјске поставке, онда продајне изложбе уметничких предмета, стручна саветовања, изложбе пољопривредне механизације и садног материјала, такмичење здравичара, дегустација, оцењивање квалитета и награђивање ракија од воћа, дефиле месним улицама, целовечерњи музички концерти, наступи фолклорних ансамбала, такмичење у прављењу гулаша у котлићима и слично.

У  Осечини која има  319  километара квадратних  под шљивама је 2.350 хектара, а шљиварством  се бави око 2.700 домаћинстава. Од  12.536 становника, ако узмемо да је просек трочлано домаћинство,  65 одсто мештана гаји шљиве.

Најважнији циљ манифестације је да поврати важност шљиви – подгорској и српској најраспрострањенијој воћарској култури, затим да допринесе унапређењу шљиварства на овом подручју, као и да се кроз бројне сајамске садржаје афирмишу и сви други ресурси и потенцијали којима ова општина располаже, и то не само у овој већ и у другим областима, посебно у туризму .

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА