ВИЛОТИЋИМА СЕ ШЉИВА „ПОЗЛАТИЛА”: Први трофеј у Драгијевици

На јубиларном 10. Сајму шљива трофеј за најбољи воћњак на територији општине Осечина стигао је у Драгијевицу. Златник, главну сајамску награду, по општим оценама заслужено је понео Јован Вилотић, вредни и свестрани домаћин из овог подгорског села. Још док су трајала честитања и чашћавања за сајамску победу, Вилотићи су најавили да ће врло брзо проширити постојећи засад и то за око 50 одсто, односно за 500 нових садница.
stand-viloticevih-Шљиву тренутно узгајамо на око 4,5 хектара и имамо преко 1.000 родних стабала. Једну четвртину чини „пожегача”, а остало „стенлеј” и чачанске сорте. Жао ми је што „пожегача”, најбоља од свих на нашим просторима, губи битку са „шарком” и све се надам да ће струка и наука у што скорије време наћи лек или макар одговарајућу замену, неку сорту налик на њу, али отпорнију. И ја нешто покушавам са изданачким калемљењем – каже Јован Вилотић.
Од шљиве, која им, како истичу Вилотићи, увек доноси добар приход, зарађују на више начина:
-Значајан део обавезно осушимо, други продајемо у свежем стању, трећи иде у комину за ракију, а четврти, све заступљенији, користимо за справљање разних специјалитета од шљиве и то не само за наше потребе већ много више за тржиште. Велико је интересовање за све што радимо: пекмез, слатко, џем, шљиване колаче, кнедле или „карабан”, а то је потврђено и на овом Сајму- напомиње Вилотић.
Иако су задовољни ангажовањем у воћарству, Вилотићи, имајући у виду опште стање у аграру и економији, ништа не препуштају случају и једнако озбиљно и одговорно баве се сточарством, а ратарством, углавном, за допунску исхрану свог сточног фонда. Обрађују 21 хектар наслеђене, докупљене или закупљене обрадиве земље и имају 6-7 хектара шуме…

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА