Повољни утисци учесника сајма – Ето нас опет!

Први утисци неколицине учесника осме манифестације у част шљива у Осечини пред само „спуштање завесе” на тродневна сајамска дешавања и дружења били су, сваком из свог угла, доста повољни. Већина од њих најавила да ће врло радо доћи и следећи пут.

[image src=“https://sajamsljiva.rs/assets/nedelisce.jpg“ width=“250″ lightbox=“yes“ align=“left“ float=“left“]- Приметила сам на изложби шљиварских производа да се асортиман из године у годину шири и да воћари и чланови њихових домаћинстава улажу велику енергију да додатним активностима створе амбијент у коме ће и од шљиве моћи да се још боље живи – оцењује Драгица Раковић, директор предузећа „Иверак”, које је редован излагач на овом Сајму.

Она каже да јој посебно задовољство представља поглед на штандове са лепо поређаним, квалитетним и ароматичним сувим шљивама, од којих је највећи део осушен управо на „Иверковим” сушарама, којих има много у овом крају. И додаје:

– У пуној функцији су чак и оне сушаре које смо овдашњим воћарима продали још пре 30 године. Драго ми је што сада на њиховој трајности и на примерима из Подгорине можемо да дајемо вишегодишње гаранције за наше производе.

[image src=“https://sajamsljiva.rs/assets/sajam-1.jpg“ width=“250″ lightbox=“yes“ align=“left“ float=“left“]Јован Вилотић из Драгијевице, Адам Драгићевић из Лопатња и Живота Ерић из Горњег Црниљева, поред свежих и сувих шљива, ракије, пекмеза и шљиваних колача, за које се већ може рећи да су постали брендови Сајма и Осечине, за ову прилику припремили су и неке нове „адуте” за тржиште, не жалећи уложеног труда и времена које проводе на сајмишту у периоду великих сезонских послова.

– Родило је и преродило ове године, па не може све да стане ни у сушару и каце. Зато сам почео да сушим шљиву на сунцу и ветрићу, сигурно је здравије тако него на било који други начин. И укусније, само пробајте! – несебично послужују посетиоце Вилотић и његова супруга.

Сајамски хит газдинства Драгићевић су димљени сиреви од крављег млека, благи и љути. Уз сир иду и ракије, а на његовом штанду оне су разврстане по годиштима и то оним редом којим су печене, затим по сортама шљива од којих су прављене и врстама буради у којима су одлежале.

– Нема ове године баш великог пазара на Сајму, свима је понестало пара. Ипак, нико није на губитку. Да није овога кад би смо и ми предахнули од посла, сусрели се са пријатељима и познаницима, разменили искуства ? – вели Драгићевић.

Са њим се у свему слаже Ерић, који пред нама групи купаца из Београда нарочито препоручује слатка од трешања и вишања из његовог домаћинства, а наравно и шљиване колаче.

– На моја три и по хектара, шљива је екстра родила, као никад, али откупна цена је толико ниска, да се не памти. Шљива прве класе откупљује се за осам до 15 динара за килограм, зависно од сорте, па ће зато безмало 80 посто плода да оде у ракију, или сушење. Очекујем око 20 тона пожегаче, маџарке, стенлеја и чачанке родне. Почели смо и сушење шљива на сунцу, природним путем, те се надам да ћу за тај еколошки производ да нађем купце – каже Милан Илић из Лопатња.

Живојин Павловић из Сирдије, као и већина других, није задовоqан ценом за свежу шљиву, али зна шта ће са добрим родом.

[image src=“https://sajamsljiva.rs/assets/sajam-2.jpg“ width=“250″ lightbox=“yes“ align=“left“ float=“left“]- Много шљиве сушим сваке године, надам се да ће бити купаца. За моје 53 године, не памтим да је шљива овако добро родила, а да је имала нижу откупну цену. Што је најгоре, нико се и не нуди да откупи. Зато, сву ћу шљиву да осушим, тек нешто мало отићи ће у ракију. Цела породица, моја мајка, супруга и два сина раде на имању, чак ангажујемо неколико радника у надницу, не можемо сами да постигнемо, јер ћемо ове године имати, рачунам, око 40 тона шљива разних сорти.

Излагачи и гости из региона једнодушни су у оцени да је и ова сајамска манифестација сасвим успешна и готово углас су поручили: „Ето нас опет идуће године!”

– Сарадња наше две општине и предузетништа настала на сајмовима већ пуних шест година успешно се развија и шири. Може се очекивати да као резултат свега тога ускоро буде отворена испоставе једног нашег предузећа које се бави пољопривредном механизацијом у Осечини или Ваљеву – рекао је Дарко Данијел, начелник општине Неделишће у Хрватској.

Са штанда општине Братунац у Републици Српској Божица Обренић кратко истиче:

– Осечина је у свему добар домаћин, а Сајам шљива је манифестација вредна сваке пажње!

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА