Награђени најбољи учесници Сајма

За  најбољег произвођача шљиве на подручју општине Осечина за 2013. годину проглашен је Будимир Јовановић из Гуњака. Он је за награду добио – златник. Две друге награде,  равноправно по 12 000 динара, освојили су: Драган Филиповић из Лопатња и Марко Јанковић из Горњег Црниљева, а две треће, такође равноправно у износу од по 10.000 динара, поделили су Чедомир и Младен Јовановић из Туђина и Богољуб и Славољуб  Нинковићу из Лопатња.

budimirСпецијалну награда за допринос унапређењу рада Сајма шљива (комплетно осигурање пољопривредног газдинства од „Дунав одигурања”) добио је  Ненад Тешановић из Остружња, док је Верољуб Стефановић из Драгијевице постхумно награђен за изузетан допринос развоју манифестације на претходних седам сајмова.

Победник другог такмичења у говорењу здравица (20 такмичара) је Зоран Нинић из Осечине (награда 30.000 динара). Други је Миломир Обрадовић из Деча (20.000), а треће место (10.000) поделили су Андријана Радојичић из Новог Сада и Александар Николић из Осечине.

За најбоље производе од  шљива награђени су: за пекмез (од 29 такмичара) –  1. Златомир Миловановић  из    Г. Црниљева, 2. Милан Илић  из  Лопатња, 3. Милан Симић   из  Г. Црниљева;  за џем (32 учесника) – 1. Ненад Вилотић   из  Гуњака, 2. Дејан Томић  из  Туђина, 3. Милорад  Марковић  из Братачића;  за слатко од шљива (45 такмичара) – 1. Иван Миловановић  из    Лопатња 2. Удружење везиља  из  Осечине, 3. Војислав Миловановић из  Сирдије; за најбољи шљивани колач „Шљивко” (25 учесника) 1. Душан Андрић, 2. Слободан Миловановић, 3. Томислав Јанковић, сви из Г. Црниљева.

Награде (мобилне телефоне) за  најбоље уређене  штандова  пољопривредних произвођача освојили су: 1. Радован Дамњановић   из  Лопатња, 2. Светислав Лукић из Села Осечине, 3. Јован Вилотић из Драгијевице, а награду „Осечанска корпа” за најлепши штанд излагача добила је фирма Astratrade” доо из Београда („Томина ракија”).

ninicПрегледано је и оцењено 133 узорака јаких алкохолних пића од воћа, пријављених од стране 65 учесника из целе Србије. Додељено је 12 великих златних медаља,  35 златних,  74 сребрне и 9 бронзаних медаља.

Победник оцењивања за најбољу Подгорску ракију, односно шампион Сајма у конкуренцији шљивовица је Милорад Секулић из Гуњака. Друго место  припало је „Браћи Томашевић” д.о.о. из Пријепоља, а треће СЗР „Минићева” из Доње Трепче. Сви су добили пехаре и велике златне медаље).

Освајач прва три места и три велике златне медаље за остале воћне ракије је фирма „Браћи Томашевић” д.о.о. из Пријепоља, и то за ракије од малине, јабуке и дуње. У групи специјалних ракија: 1.  „Б.Б. клековача” из Бајине Баште, за ракију „клековачу специјал” (велика златна медаља); 2. Драган Поповић из Осечине, за ракију „траварица плус” (златна медаља); 3.  Славко Карановић из Бачке Паланке, за ракију „траварицу” (златна медаља).

Pobednicka-maskaНа манифестацији „Златне руке”, уз учешће 37 излагача, удружења и појединаца, заступљене су све области изворног стваралаштва. За представљање обичаја прво место поделили су Удружење Везиље  Осечине” и Марији Јовановић из Осечине; у категорији  укупан изглед и садржај штанда: 1. Удружењe „Везиље Осечине”, 2. Удружењe жена „Јаменчанке” из Јамене код Шида, 3. Светлана Ивковић из Скадра; за појединачно јело: 1. Милка Марковић из Осечине, 2. Ружа Дамњановић из Лопатња, 3. Удружење „Вила” из Љубовије; а за ручни рад: 1. Центар за социјални рад „У сусрет потребама старих“ из Осечине, 2. Удружењe „Рађевска нит” из Крупња, 3. Ранка Карајовић из Драгијевице.

Посебну награду, излет у Београд за већи број учесница, Удружења предузетника у сеоском туризму Србије, доделило је: Народној библиотеци и Туристичкој организацији „Подгорина” Осечина, затим удружењима жена „Црвена ружа” из Адашеваца код Шида, „Мина Караџић” из Лозница, Удружењу жена из Љубовије, Славици Тумбас и Вери Недељковић из Осечине, Биљани Миљковић из Шапца и Љиљани Алексић из Београда.

Екипа „Џамболаја” Драгана Брадоњића из Осечине победила је на првом такмичењу у прављењу гулаша у котлићима, испред тимова ловаца, кулинара и гурмана из Коцељеве и Крупња, у конкуренцији од укупно 20 такмичара.

На фантастичном маскенбалу за нај маску проглашена је креација коју је носио малишан Вук Гачић из Осечине.

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА