Музејска поставка

У Музејском одељењу у Осечини под називом „Хероји Подгорине у Великом рату и оружје из приватних збирки Погораца”, више од 200 гостију и мештана поздравило је ауторе вредне и занимљиве поставке и већ у њеном првом сату са задовољством разледало бројне изложене експонате поводом стогодишњице Великог рата.
-Подгорина је једна од области Србије која је међу првима била захваћена вртлогом Првог светског рата, налазећи се у позадини Церске, Дринске и Колубарске битке. У првим данима рата поднела је велике жртве, али и изнедрила праве јунаке, коојима у оквиру обележавања јубиларне стогодишњице од почетка рата, а у оквиру сајма шљива, посвећујемо ову изложбу – рекао је Светозар Гачић, руководилац Музејског одељења и један од аутора.
Изложено оружје је део богате колекције др Светислава Станојевића – Шола, неуморног колекционара и рестаутера старог наоружања. Ту су пешадијске пушке, пушчана зрна, делови гранате, сабље и бајонети. Уз подсећање да ће изложба потрајати не само у дане Сајма већ и у наредна два месеца, Милан Петровић, стручни сарадник Музејског одељења, пажњу је усмерио на највиша одликовања тог времена која су понели хероји из Подгорине, а то су: Орден Карађорђеве звезде са мачевима, као и Орден за храброст руског цара Николаја 2. Романова, кога је добио каплар Степан Вуковић из Комирића.
Присутним потомцима двојице ратника из овог краја захвалнице је уручио Драган Алексић, народни посланик у Скупштини Републике Србије.

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА