фолклор-из-македоније

Припрема се богат саjамски културно – уметнички програм

Галерија, затим простор Музејског одељења, онда велика сала Народне библиотеке и плато испред ове установе, као и праве или импровизоване позорнице на сајмишту и око њега, али и на градском тргу и аутобуској станици, за време сајамских дана, почев од 28. августа па све до 1. септембра, места су на којима ће се окупљати вредни уметници, неуморни историчари, истраживачи и чувари богате баштине, заједно са мајсторима рукотворина и старих заната.

topalkoОни ће са бројним љубитељима ликовног стваралаштва, документарних и етно филмова, здравица и фолклора, свих врста ручних радова и гастрономских специјалитета по старим рецептима, практичних или украсних предмета сачуваних од „зуба времена”, односно начињених на начин како се то некада радило, поделити големо задовољство уметношћу протканог сусретања старог и новог.

Осми Сајам шљива најавиће изложба Ђорђа Станојевића под називом „Подгорина”. Ваљевски народни музеј припрема поставку „Шљива – симбол Осечине” на којој ће бити изложени бројни документи, фотографије и предмети који говоре о шљиварству овог краја у прошлости. Биће то подсећање на значајније фирме, задруге и људе из ове области у овом крају, а истовремено и освежавање успомена на „Дане шљиве у Подгорини” – манифестацију у част „Краљице воћа”, која је први пут одржана тачно пре две деценије – 1993, други пут следеће године, да би се потом угасила. Изложба ће најавити и скорашње отварање првог српског Музеја шљива у Осечини.

У предсајамској вечери на програму је ревија документарних филмова. Учесници су: Живомир Михаиловић, директор „Шумадија филма” и међународног фестивала документарног филма „Златна буклија” у Великој Плани са филмом „Ко то тамо плаћа”, затим Владимир Перовић, телевизијски редитељ, селектоzlatne-ruke-sajam.jpgр више фестивала и дибитник бројних домаћих и иностраних награда, са филмом „Станка”, онда Светлана Миљевић (Парошки), уредница специјалних програма ТВ Војводине, аутор бројних филмова и добитник награда у областима антропологије, етнологије и екологије, са филмом „Рит, коњи, људи”, као и Добривоје и Добрила Пантелић, филмски аматери из Доњих Брезовица код Крупња, добитници Плакете Југословенске кинотеке и низа других признања за укупно 132 до сада снимљена филма, који ће се представити са својим остварењима новијег датума – „Вршај” и „Сећање на Томиндан у Крупњу”.

После тога следи потпаљивање сушаре и здравица, наравно, уз прасак прангија и народно весеље.

Сва три дана Сајма, у организацији Народне библиотеке Осечина, на имровизованом и само за сајамске прилике уређеном „Тргу старих заната”, поново ће „прорадити” неколико некадашњих бачварских, кројачко-абаџијских, ковачко-поткивачких и фотографских радњи. У исто време, у оквиру традиционалне манифестације „Златне руке”, своје радове и производе представиће бројне везиље и ткаље, плетиље и шнајдерке, куварице и домаћице. У осмишљавању овог дела програма Сајма шљива учешће ће и овог пута узети и Славка Недељковић са члановима Удружења за сеоски туризам Србије, Међу учесницима, поред домаћих, биће велики број удружења и појединаца из целе земље.

Осим топлим сувим шљивама директно са леса из сушаре на сајмишту, посетиоци ће бити бесплатно послужени чашицом-две старе ракије крај казана у којем ће се пећи нова, а деца (по жељи и одрасли) врућим пекмезом у расеченој лепињи из велике бакарне раније у којој ће се овај добро познати специјалитет опет крчкати на лицу места.

По други пут за редом окупиће се здравичаре, који ће говорити нове здравице и надметати се за вредне награде организатора и пријатеља манифестације. Фолклорни ансамбли, певачке групе, оркестри, солисти – певачи и свирачи, глумци, уметници и натуршчици, имаће задатак да на сваком кутку Сајма, у разним деловима Осечине, кореографијама и нумерама из свог репертоара представе таленат који поседују и љубав према наслеђеним даровима, али и подигну добро расположење гостију на што виши ново.

Сличне информације:

ЈОШ ИНФОРМАЦИЈА