knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama – recept

Potrebno je 500 grama šljiva, 1 kg belog krompira, 1 vršna kašika margarina, malo soli, 1 žumance i 1 celo jaje, pola kesice praška za pecivo, 60 grama griza i 600 grama mekog brašna (+ dodati po potrebi još brašna ako se testo lepi za prste), 250 grama hlebnih mrvica i 1dl ulja.

Krompir oljuštiti, iseći i staviti da se bari. Skuvan krompir ocediti i ispasirati ga u pire. Kad se malo prohladi u njega dodati margarin, malo soli, jaja i griz. Promešati pa dodati brašno prethodno izmešano sa praškom za pecivo i zamesiti testo.

Šljive oprati, izvaditi im koštice. Od testa kidati parčiće, rastanjiti malo na dlanu pa ubaciti šljivu i formirati grudvu od testa tako da šljiva bude u sredini. U veliku šerpu naliti vodu kao kad se kuva testenina, kad provri ubaciti formirane knedle i kada se knedle same podignu na površinu vode kuvati ih još 5 do 10 minuta. Vaditi rešetkom i spuštati ih u tiganj sa prethodno pripremljenim prezlama (na zagrejano ulje izručiti prezle, promešati – po želji dodati i kesicu vanile) i dobro ih uvaljati u prezle sa svih strana.

Slične informacije:

JOŠ INFORMACIJA